Bahan-bahan untuk nasi lemak, 5cwn beras anggaran untuk 4 @ 5 orang makan, hirisan bawang kecil dan halia...terpulang nak bubuh atau tidak. 2cwn pati santan, daun pandan dan garam secukup rasa. Beras tu seeloknya kena rendam dulu dalam air lebih kurang 4 atau 5 jam sebelum dikukus.
Mula-mula panaskan pengukus, basuh beras...masukkkan hirisan bawang dan halia...kukus lebih kurang 20minit atau hampir masak.
Beras yang sedang dikukus |
masukkan santan dan garam gaul sebati, biarkan seketika supaya santan meresap ke dalam beras. Akhir sekali, kukus lagi sekali bersama daun pandan hingga nasi kelihatan berderai, cantik dan santan yang terserap tadi masak.
Gaul bersama santan |
Sambal sotong kering |
Telur dadar |
2 comments:
Tak tahan tengok sambal sotong tu. Dah lama sangat tak dapat makan sejak alergic
tak pernah lagi buat nasi lemak cara kukus nih. nanti nk trylah..sotong kering tu pun x pnah msak camtu..sedap eh?
Post a Comment