Pages1

Sunday, September 18, 2011

Menu Nasi Lemak Kukus

Nasi lemak kukus menu sarapan pagi yang senang untuk disediakan...dah lama tak masak nasi lemak tetiba rasa teringin la pulak...lagipun bukannya susah sangat nak membuatnya. Aku kalau masak nasi lemak mesti kena kukus, bukan apa nak mengelakkan dari pembaziran, kalau tanak biasa selalu nasi akan melekat pada periuk kan dah rugi....

Bahan-bahan untuk nasi lemak, 5cwn beras anggaran untuk 4 @ 5 orang makan, hirisan bawang kecil dan halia...terpulang nak bubuh atau tidak. 2cwn pati santan, daun pandan dan garam secukup rasa. Beras tu seeloknya kena rendam dulu dalam air lebih kurang 4 atau 5 jam sebelum dikukus.

Mula-mula panaskan pengukus, basuh beras...masukkkan hirisan bawang dan halia...kukus lebih kurang 20minit atau hampir masak.

Beras yang sedang dikukus
Kemudian keluarkan,
 masukkan santan dan garam gaul sebati, biarkan seketika supaya santan meresap ke dalam beras. Akhir sekali, kukus lagi sekali bersama daun pandan hingga nasi kelihatan berderai, cantik dan santan yang terserap tadi masak.

Gaul bersama santan
Untuk sambal nasi lemak kali ni aku masak sambal sotong kering. Sotong kering ni aku beli kat Lumut masa balik beraya haritu. Akhir sekali goreng telur dadar....siaaappp...

Sambal sotong kering

Telur dadar





2 comments:

Norasikin said...

Tak tahan tengok sambal sotong tu. Dah lama sangat tak dapat makan sejak alergic

roha said...

tak pernah lagi buat nasi lemak cara kukus nih. nanti nk trylah..sotong kering tu pun x pnah msak camtu..sedap eh?

Nuffnang Ads